کتاب مهندسی

دلایل آمار بالای حوادث در کارگاههای ساختمانی

دلایل حوادث ساختمانی

اگر نگاهی به آمار حوادث ناشی از کار در بخش‌های مختلف اشتغال و تولیدی در کشور بیندازیم، چیزی که بیشتر از همه خود را نشان می‌دهد، نا ایمن بودن محیط‌های کار در پروژه‌های ساختمانی است.

بر اساس آخرین آمار 46 درصد کل حوادث ناشی از کار در پروژه های ساختمانی واقع می شود که متاسفانه 70 درصد آن منجر به مرگ و میر نیروی کار می‌شود که البته گودبرداری و ریزش ساختمان دو علت بسیار مهم در بروز حوادث این بخش هستند.

علت بالا بودن آمار صدمات و جراحات در صنعت ساختمان، ناشي از عوامل متعددي است که در این مقاله از کتب مهندسی به آن می‌پردازیم.

ثبت 60000 مرگ در پروژه‌های ساختمانی

آمارها نشاندهنده این موضوع است که متاسفانه 80 درصد حوادث شغلی مربوط به خطاها و رفتارهای انسانی است. تاکنون 23 درصد از حوادث ساختمانی هنگام عملیات گودبرداری و آماده سازی زمین منجر به فوت کارگران شده است.

آمار مربوط به حوادث ناشی از کار در ساختمان سازی های ایران به نسبت متوسط جهانی بسیار بالاتر است که نشان دهنده لزوم تدوین برنامه های پیشگیرانه، صرف هزینه از سمت دولت و آموزش به کارفرمایان در اینگونه پروژه ها است. که در کتاب مدیریت ایمنی در کارگاههای ساختمانی، کاملا مشروح به بحث ایمنی کارگاهها پرداخته شده است.

از آمار 46 درصدی که برای حوادث ناشی از کارگاههای ساختمانی در ایران گفتیم، سهم کارگاههای ساختمانی جهان 17 درصد است و این گویای یک فاصله معنادار در رعایت نکردن موارد ایمنی در ایران نسبت به سایر کشورهای دیگر است.

تا به حال در این باره آئین نامه ها و دستورالعمل های فراونی تدوین و برای اجرا ابلاغ شد، اما عدم وجود ضمانت اجرایی کافی، ضعف دولت در انجام بازرسی و کنترل های لازم و همچنین تمایل کارفرمایان به کسب بالاترین سود در کارگاه های ساختمانی و حذف هزینه های حیاتی ارتقای ایمنی در این کارگاه ها؛ باعث وقوع حوادث مرگبار برای نیروهای شاغل در این بخش می شود.

بیشترین دلایل حوادث شغلی

    • گیرکردن داخل یا بین اشیاء و ماشین در حدود دوهزار مورد
    • سقوط اشیاء بیش از هزار مورد
    • سقوط کردن و لغزیدن 3278 مورد
    • درگیری با ماشین آلات
    • ریزش آوار و گودبرداری
    • انفجار
    • خفگی
    • تماس با مواد شیمیایی

شایع‌ترین خطاهای انسانی

  • بی احتیاطی حادثه دیده
  • عدم نظارت کارفرما
  • نقص فنی بالابر
  • انجام روش کار ناایمن
  • عدم وجود مهارت لازم
  • استفاده از ابزار کار ناایمن
  • عدم تهیه و استفاده از تجهیزات حفاظت فردی

۹۶ درصد حوادث کار برای مردان اتفاق می‌افتد:

طبق گزارش وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی درباره حوادث ناشی از کار و داده‌های آماری حوزه آسیب‌های شغلی در کارگاه‌های سراسر کشور، ۹۶.۷ درصد این آسیب‌ها مربوط به مردان ( 8931 نفر در سال 1400) و تنها ۳.۳ درصد این حوادث شغلی در ارتباط با زنان (931 نفر) اتفاق افتاده است.

فوت سالانه ۷۲۰ نفر در جریان حوادث کار:

معاون روابط کار وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی در جریان اجرای طرح ضربتی بازرسی از کارگاه‌های پرخطر ساختمانی خاطر نشان کردنه که متاسفانه سالانه ۷۲۰ نفر فوتی حوادث ناشی از کار در کشور داریم.

۴۹ درصد فوتی حوادث کار در کارگاه‌های ساختمانی:

معاون وزیر کار گفت: در کشور ما حوادث ناشی از کار در گارگاه‌های ساختمانی بسیار بیشتر از دیگر کارگاه‌ها است و به صورت تقریبی حدود ۴۹ درصد فوتی‌های ناشی از کار در کشور مربوط به کارگاه‌های ساختمانی است.

حاج اسماعیلی تاکید کردند که  عدم برنامه ریزی دقیق در زمینه انجام بازرسی و نظارت در پروژه های ساختمانی به منظور تجهیز کارگاه ها به یک چالش جدی در این بخش تبدیل شده است و بالا بودن آمارهای حوادث در ساختمان سازی ها نشان دهنده وجود ضعف های فراوان در این حوزه است. در همین راستا در کتاب همراه ناظر ساختمان، به مجموعه نکات فنی، حقوقی و ایمنی در کنترل، بازرسی، نظارت و اجرای ساختمان به طور کامل پرداخته شده است.

نتیجه گیری:
اول ایمنی بعد کار

4 فکر در مورد “ دلایل آمار بالای حوادث در کارگاههای ساختمانی

  1. محمد ایرانمنش گفت:

    ممنون از مقاله کامل تون. به نظر بنده یکی دیگه از عواملی که باعث این حادثه ها میشه مهندسین ناظری هستند که مهر فروشی می کنند. در ازای یه مبلغی مهر خودشون رو میفروشن و باعث بلایای زیادی میشن. کاش به این موضوع هم بپردازید که زمینه ساز حادثه های زیادی در صنعت ساختمان هست.

    1. Soleimani گفت:

      سلام ممنون از اشاره به جای شما. برای تولید محتوا در دست اقدام قرار گرفت. لینک مقاله رو هم در کامنتها قرار میدم.

    2. Soleimani گفت:

      https://engineering-books.ir/stamp-sale-of-building-inspectors/
      مقاله درخواستی شما درج شد. ممنون از بازخورد شما

    3. books گفت:

      سلام ، عدم آگاهی از قوانین و آیین نامه های hse و هم چنین آگاهی نداشتن از تبعات حادثه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *